dilluns, 28 de febrer del 2011

Denis Peterson

Sabeu què tenen en comú totes les imatges següents? Totes han estat fetes pel mateix autor: Denis Peterson. Mireu-les i al final de l'entrada us dic una altra cosa que tenen en comú:


Doncs bé, aquestes imatges no són fotos... són pintures. Aquest artista el que fa és agafar fotos i pintar-les exactament igual en un quadre. Els resultats són espectaculars, ja que semblen fotografies; per això les anomenen "pintures hiperrealistes". Estan exposades a la seva galeria d'art i, per tant, podem estar segurs que són pintures i que no ens estan enganyant. Increïble però cert!

Viatge en avió

Heu anat mai en avió? Doncs us convido a fer un viatge des d'Alaska (al nord d'Amèrica) fins a Hawai (Pacífic). El trajecte, que té una durada d'unes 7 hores, el podeu fer en uns 3 minuts, que és el que dura el vídeo. Aquest avió està fent un estudi sobre la concentració de gasos contaminants a les diferents capes de l'atmosfera i per això veureu que va pujant i baixant força vegades. Poseu el vídeo en pantalla complerta i disfruteu del viatge!

diumenge, 27 de febrer del 2011

Popcorn

He trobat un vídeo força espectacular en "slow motion" o càmera lenta. Es pot veure amb molt detall com es fan les crispetes: com amb l'escalfor la pell es trenca i la part de dintre surt, s'infla i forma la crispeta:

Tsunami en una piscina

Mireu un dels efectes que pot tenir un terratrèmol; en aquest cas era de 7'2 graus d'intensitat i entre altres molts efectes negatius, va provocar això en la piscina d'un hotel a Mèxic. El vídeo va ser gravat per una de les càmeres de l'hotel:

dissabte, 26 de febrer del 2011

Camuflatge perfecte

Si us hi fixeu bé, podreu veure 2 animals que s'han camuflat hàbilment per tal de passar desapercebuts:

Ens ataquen!!!

Fa un temps us vaig posar un vídeo sobre una tempesta de calamarsa sobre un jardí amb piscina. Doncs aquest que us poso encara és més bèstia. El que filmava la tempesta no para de dir "Oh, my God!" (oh! Déu meu!) i, certament, hi ha un moment que sembla que hagi de rebentar tot!

Encendre una espelma a distància

Un exemple sorprenent de com es pot encendre de nou una espelma que s'acaba d'apagar:

Home (casa)

Aquest és un trailer d'una pel·lícula/documental que ens mostra la diversitat i els recursos del nostre planeta i ho compara amb l'explotació que en fa l'ésser humà:


Ara que teniu temps, si voleu veure'n un tros més o bé tot el documental, ho podeu fer clicant la imatge:

divendres, 25 de febrer del 2011

Pompeia

Aquesta ciutat italiana ha entrat a la història per ser destruïda per l'erupció del volcà Vesubi, l'any 79 d.c. Uns anys abans, ja va patir els efectes d'un terratrèmol i va quedar mig destruïda.


L'erupció del Vesubi va provocar una pluja de cendres i de fragments més grans que va soterrar la ciutat sota una capa de més de sis metres durant molts segles, fins que al segle XIX es va començar a fer-hi excavacions. La ciutat es va anar reconstruint i avui dia és una ciutat com qualsevol altra, en la que destaquen els museus i els llocs d'interès històric i turístic.


També es poden veure figures de guix fetes mitjançant la injecció de guix líquid en els espais que van deixar les persones sepultades en morir: 


Aquest és l,'aspecte actual de la ciutat:



Vampyrotheuthis infernalis

Aquest és el nom científic que rep un tipus de calamar, conegut com a "Calamar Vampir", degut al seu aspecte. Fa uns 30 cm de llarg i el que més m'ha sorprès, són les seves estratègies per escapar dels predadors.


Aquí el teniu en acció:

dijous, 24 de febrer del 2011

Torre Guangzhou TV

Aquesta és una torre de telecomunicacions que es troba a Xina i que es fa servir per emetre senyals de televisió. Es va acabar el setembre del 2009 i fa 610 metres d'alçada. El seu disseny és espectacular, però encara ho és més vista de nit, ja que es transforma en un espectacle de llum i colors:


Volcà submarí

Aquí teniu un exemple d'un volcà submarí que ha aparegut a partir d'una sortida del magma del mantell, en aquest cas perquè hi ha hagut una col·lisió de plaques. El volcà ja s'havia format amb anterioritat i el que es veu en les imatges és quan entra en erupció, concretament el 20 de març del 2009, prop de l'illa de Tonga (al sud de l'Oceà Pacífic, prop d'Austràlia). Curiosament, just en aquesta zona es troba la Fossa de Tonga, de 10882 metres de profunditat i que és un dels límits entre 2 plaques, la qual cosa vol dir que és un lloc propici per a què hi hagi terratrèmols o erupcions volcàniques:


I aquí us poso un vídeo en el moment de l'erupció:

What's it? (solution)

No era fàcil d'endevinar, però tot i això algun ho ha encertat:

What is it? (not easy)

La solució al migdia:

dimecres, 23 de febrer del 2011

Hotel natural

A Xile (Amèrica del Sud) hi ha una zona turística amb un hotel força curiós: es diu "Montaña Mágica" i vist des de l'exterior és el més semblant a viure enmig de la natura, envoltat d'arbres, vegetació i amb una cascada que baixa des de dalt de l'hotel.


Això sí, tot i el seu reduït tamany (només té 13 habitacions) a dins hi ha tot tipus de comoditats, com calefacció, sala de jocs, sauna..

Atlantis

L'Atlàntida, segons la mitologia grega, hauria estat una illa o un continent enfonsat sota les aigües en temps remots que, a causa d'una forta erupció volcànica i de terratrèmols, la van fer desaparèixer. Es diu que es trobava o bé en el Mediterrani (prop de Grècia i Creta) o a l'oceà Atlàntic.
Hi ha hagut nombroses teories, històries i llegendes referides a aquest lloc, tantes que no se sap del cert si realment va existir o és una invenció. Un d'aquests textos referits a l'Atlàntida, era de Plató, un dels filòsofs grecs més importants de la història, que feia una descripció detallada d'aquest lloc que li havia arribat per veu d'un altre filòsof a qui la informació li havia dit un sacerdot egipci...


Si us interessa el tema, podeu mirar-vos aquest vídeo que en parla:

Plaques litosfèriques

Si no us ha acabat de quedar clar què són les plaques litosfèriques, aquest vídeo us pot ajudar a entendre-ho millor:

FoSsA de les Mariannes

Li vaig dir a en FSA que li dedicaria una entrada i com que he vist que té un interès especial en la Fossa de les Mariannes, li poso un vídeo d'aquest lloc, que explica com es va descobrir i quines condicions hi ha allà baix. Aquest és el primer capítol de varis sobre la Fossa de les Mariannes. Si us interessa, podeu seguir-los al Youtube: 

Viatge a l'interior de laTerra

Us poso un vídeo que explica molt bé quines són les condicions que ens aniríem trobant si anessim descendint en direcció al centre de la Terra, tant en km, com en temperatura, com en pressió:

Pangea

Aquí teniu un vídeo de com ha anat evolucionant l'aspecte de l'escorça continental, començant en el seu estat de fa 400 milions d'anys fins a l'actualitat i també com pot evolucionar en un futur de 250 milions d'anys (si és que encara existeix):

dimarts, 22 de febrer del 2011

Happy Birthday!!!

Avui és l'aniversari del meu amic James Blunt. Va néixer el 22 de febrer de 1974 a Anglaterra.
Com ja sabeu, em va dedicar la cançó "1973" per haver nascut en aquell any.


Aquí us deixo el videoclip de la seva darrera cançó (Stay the Night):

Dones amb Coll de Girafa

He buscat més informació sobre aquest tema, ja que m'ha deixat força encuriosit. Es veu que és una tradició d'una ètnia originària de Birmània. És habitual que a les nenes, a partir dels 5 anys, els vagin posant unes anelles al coll per tal que aquest se'ls faci més llarg. El que fan les anelles és apretar les clavícules i fer-les baixar, per la qual cosa el coll sembla més llarg. A mesura que van creixent, se'ls van afegint més i més anelles.
Donat que és una font d'ingressos important (els turistes paguen per veure-les), no volen deixar de fer-ho, tot i el risc que suposa per a la seva salut. També tenen la creença que quan més anelles porti la dona (el seu coll serà més llarg), més maca és.


L'atmosfera i els seus habitants

Ja hem comentat que a l'atmosfera, a part dels gasos que la composen, hi ha una gran quantitat d'insectes que s'hi passejen. El vídeo que us poso en parla, però està en anglès. Com que considero que és força interessant el que explica, us en poso algunes de les coses que diu:
Comença dient quin tipus d'animals podem trobar a mesura que anem ascendint per l'atmosfera: papallones (poden pujar fins als 900 metres), mosques (fins als 1500 metres), marietes (fins als 1800 m), papallones "gipsy" (poden ascendir fins als 3000 metres), aranyes (aquestes pugen per els fils que van teixint (!) i arriben fins als 4200 m) i l'insecte que pot pujar més amunt és una termita voladora, que pot arribar als 5700 metres.
Després, explica que si agafem un tros de terreny quadrat d'uns 10 quilòmetres de costat, en els mesos de juny, juliol i agost es poden trobar fins a 3000 milions d'insectes sobrevolant-lo.
I això que sembla que si mirem el cel, està desert!

What is this? (solution)

Aquí teniu la solució. No era una fulla, però gairebé:


Felicitats a les Lídies!!!

Hidrosfera

Com ja hem vist, els mars i els oceans ocupen el 70% de la superfície del planeta. En la següent imatge, es pot comprovar la immensitat de l'oceà Pacífic; el tros de terra que apareix per la dreta, seria el continent americà, i la part inferior esquerra, Australia. Entremig dels dos, algunes illes i molta aigua:

Capes de la Terra

Us poso un vídeo on es veuen força bé les diferents capes de la Terra, així com el seu gruix:

dilluns, 21 de febrer del 2011

La Via Làctea

Aquest vídeo en time-lapse (accelerant les imatges) està fet des d'un observatori situat al desert d'Atacama, a Xile. Es troba a una altitud de 5000 metres, i des d'allà, en nits clares, es pot veure la nostra galàxia així:

 

All Star Game 2011

Aquest cap de setmana s'ha fet el All Star Game de la NBA. Us poso un vídeo del concurs de triples i del d'esmaixades:

La roda

Us volia posar els vídeos que us he fet de la roda, però com que a la càmera li quedava poc espai a la memòria, han quedat tallats. Així que esperarem a la propera sessió per fer-los. Mentrestant us en poso un on es practica aquest exercici:

diumenge, 20 de febrer del 2011

What is this?

Què us sembla que és el de la imatge??? Aquesta no és gaire complicada

La casa màgica

Què té d'especial aquesta casa? Mireu el vídeo i ho sabreu:

dissabte, 19 de febrer del 2011

Aerogenerador d'última generació

L'empresa Maggen Power ha dissenyat i fabricat un prototip d'aerogenerador que no està fix a terra, sinó que està en l'aire. És una mena de globus, que s'infla i puja fins a uns 300 metres; quanta més alçada, més fort és el vent i, per tant, més energia pot produir. El vent el fa girar sobre sí mateix i aquest moviment és el que genera l'energia.


És un model que ocupa molt poc espai i per tant és fàcil de transportar i més econòmic de produir que no pas els aerogeneradors estàtics. Per tant, és probable que no li passi el que a aquest aerogenerador:

Més meduses

Aquestes són més maques que les d'ahir, no?

Tempesta de sorra

Aquesta és una tempesta diferent a les que solem veure per aquí: la tempesta es produeix en el desert i els forts vents fan que la sorra es barregi amb els núvols de tempesta, adquirint un aspecte amenaçador:


Un reporter del National Geographic ens mostra com és per dins una tempesta d'aquest tipus. Diu, per exemple, que és com si estigués caminant pel planeta Mart:

divendres, 18 de febrer del 2011

Onada a càmera lenta

Heu vist mai una onada a càmera lenta? Aquesta està filmada per vàries càmeres mentre un surfista s'hi passeja:

Barreja sorprenent

Fixeu-vos en què passa quan es barreja el contingut dels 2 gots. Aparentment res, però al cap d'uns segons... Més endavant ja us diré què hi ha a cada got:

Medusa Nomura

Us sona l'animalet aquest? És la medusa més gran que existeix i sol trobar-se en els mars de Japó, Xina i Corea. Pot arribar a fer fins a 2 metres de llarg i a pesar més de 200 kg. En els últims temps, s'ha convertit en una plaga, ja que s'ha multiplicat en grans quantitats. Això ha provocat que els pescadors n'agafin moltes amb les xarxes de pesca i que el peix que s'agafa barrejat amb elles no es pugui aprofitar perquè està aixafat o perquè ha agafat part de les substàncies verinoses dels seus tentacles al estar-hi en contacte. Hi ha vaixells que n'han arribat a agafar...1500 en un dia!!!
Tot i això, no deixen de ser espectaculars a la vista (i segurament fastigoses per a algunes). Us en poso alguna imatge i també un vídeo perquè les "disfruteu": 


dijous, 17 de febrer del 2011

Paintjam (2)

Aquí teniu de nou l'artista que és capaç de fer les seves creacions en un temps récord. A veure amb què ens sorprèn en aquesta ocasió:

APS (sessió 5)

Encara havia de posar les fotos que us vaig fer de l'APS de dimarts. Poso les que vaig fer al segon grup; la propera sessió, faré les del primer grup:

Cub volador

Com és possible que un cub s'aguanti en l'aire? De seguida ho veureu. Al·lucinant:

What could it be? (solution)

Aquí teniu la solució. Espectacular:

What could it be?

Aquest tampoc és fàcil, però amb la vostra imaginació i els vostres coneixements científico-tècnics, segur que algú l'encerta. Què pot ser el que hi ha a la imatge?:


La solució a les 13'00.

Una padrina molt dolça

Quina sort té l'Oriol de tenir una padrina tan dolça. Amb cirera inclosa!